Lorem Ipsum
Göteborgskonstnären Kent Karlssons verk sträcker sig på höjden genom hela byggnaden och är vackert integrerat i hela trapphallen. Den svartgröna panelen av ask kallas Gustafspanel och är en akustikpanel. I panelen ser vi runda prickar och avlånga streck nästan slumpvis lysande, beroende på hur ljuset träffar och reflekteras i speglarna bakom.
Titeln på verket anspelar på en latinsk text om etik, ”Ytterligheten av ont och gott”, skriven av Cicero år 45 f.kr. Denna text har använts inom boktryckarkonsten sedan 1500-talet och används fortfarande i vår digitaliserade värld som så kallad ”platsfyllartext”, och används för att se hur en text tar sig ut. Nu för tiden är det nog inte många som reflekterar över textens ålder, upphovsman eller dess innehåll. Texten på väggen här är skriven med den analoga motsvarigheten till de digitala ettorna och nollorna, morsealfabetet, där tecknen ”skrivs” med kort (punkt) och lång (streck). Varje bokstav har sin unika kod och för att skriva exempelvis ”punkt” krävs att varje bokstavs kod skrivs ut vilket gör att texten tar stor plats i anspråk. Vanligtvis förmedlas text med morsealfabetet via ljud- och ljussignaler.
Morsealfabetet uppfanns av amerikanen Samuel Morse (1791-1872) som förutom att vara uppfinnare även var en framgångsrik konstnär. Det finns en vacker poetisk tanke i verket som visar på svårigheten att tränga in i och tillgodogöra sig text/språk. Är du inte en van telegrafist är det nog svårt att ta till sig innehållet och lyckas du ändå står du där med en 2000 år gammal latinsk text som kanske heller inte är alldeles lätt att förstå.
Kent Karlsson är född i Göteborg 1945, utbildade sig vid Konstindustriskolan i Göteborg 1964-69, Konsthögskolan Valand i Göteborg 1975–80 och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1978–79.
Läs mer om Kent Karlsson
Läs mer om Lorem Ipsum
Läs mer om morsealfabetet och Samuel Morse